Laserhoito hevoselle

Hevoset reagoivat hyvin ja herkästi laserhoitoon. Yleisimmin hieronnan yhteydessä käytän laseria lihasjännitysten poistamiseen erityisesti silloin, jos hevonen on niin maitohapoilla tai muuten lihakset kipeinä, että sormin manipulointi on liian kivuliasta. Laserilla pääsen käsittelemään arat lihakset, eikä hevoselle jää huonoa muistijälkeä käsittelystä. Tuntemuksia saattaa olla ja onkin, mutta ne menevät hyvin nopeasti ohi, onhan kyse valosta ja sen nopeasta työntymisestä kudoksiin. On myös lihaksia, joihin ei pääse käsillä vaikuttamaan ja silloin laser on erinomainen apu. Laservalohan menee luunkin läpi.

Kun minut on pyydetty hieromaan hevosta, ja huomaankin alustavilla sivelyillä, että hoidettavasta löytyy lämpöä, turvotusta tai imusolmukkeet ovat turvoksissa, ei tulehdustila estä käsittelyä. Voin hoitaa laserilla tulehdusta ja kipua pois. Hevosen reaktioita seuraten tietyllä alueella laserkäsittelyn aikana pystyy myös kohdentamaan tarkan vamma- tai tulehduskohdan. Kun olen hoitanut sopivilla taajuuksilla kipeän alueen, keskityn muihin lihaksiin. Automaattisesti hevonen on käyttänyt niitä enemmän varoessaan kipukohtaa. Lievitän näistä rasittuneista lihaksista jännityksiä laserilla ennaltaehkäisten täten uusien kiputilojen synnyn.

Ihanteellinen tilanne on tietysti, jos hevonen on käynyt klinikalla ja kuvauksissa on löytynyt esimerkiksi selkeä repeämä jänteessä tai pehmytkudosvamma, luunmurtuma, niveltulehdus, nivelrikko, bursiitti (limapussin tulehdus) tms. Silloin tietää jo tehdä etukäteen ennen käyntiä hoitosuunnitelman, jota voi hevoskohtaisesti muuttaa toipumisen edistymisen mukaan. Ainoa este laserhoidolle on kortisonipiikki. Sen jälkeen pitää olla kolme viikkoa taukoa ennen laserhoidon aloittamista. Laserhoito nopeuttaa vammojen paranemisaikaa huomattavasti.

Laserhoidon jälkeen hevonen on usein väsynyt, kun paranemisprosessit käynnistyvät. Vammasta riippuen hevonen voi hoidon jälkeen hieman jäykistyä tai tuntea jopa hieman kipua, mutta se on yleisimmin ohi seuraavaan päivään mennessä. Pitää myös muistaa, että kun kipu katoaa, kudos ei ole vielä täysin parantunut. Lepo on paras apu hoidon jälkeen. On muistettava, että soluissa ja kudoksissa tapahtuu hyvin monimutkaisia prosesseja, jotka vaikuttavat immuunipuolustukseen, solujen aineenvaihduntaan ja imu- ja verisuoniin.

Laser on hyvä myös leikkausten jälkihoitoon sekä riviin ja haavoihin. Laserhoito on lääketieteellinen hoitomuoto, joka on tarkkaan tutkittu ja dokumentoitu. Se on vaaraton, siitä ei tule sivuvaikutuksia. Laserhoito on nopea, kivuton ja tehokas.

Lääketieteellisen laserin puhdas, koherentti valo aiheuttaa valokemiallisia reaktioita soluissa ja kudoksissa. Siitä seurauksena syntyy biologisia reaktioita, biostimulointia esim. mitokondriossa, sytoplasmassa ja solukalvossa ja vaikuttaa poistaen kipua ja parantaen. Näistä esimerkkejä ovat mm.:

  • Soluaineenvaihdunnan, entsyymitoimintojen sekä fagosyyttitoimintojen kasvu
  • Prostaglandiinien E ja F lisäys, jotka stimuloivat vaurioituneen kudoksen uudelleenrakentamista
  • Hermosolujen toimintapotentiaalin nousu
  • Lisääntynyt immuunipuolustus
  • Endorfiinien lisääntyminen ja siten kivunlieventyminen
  • Epiteelikudoksen kasvu haavan parantumisessa
  • Ihon kollageenisynteesin stimulointi