Valohoitoa ihmisen parhaalle ystävälle

Teksti ja kuvat: Elina Niemi

Hoku laserhoidossa 1
Hoku laserhoidossa 2
Hoku-akita, omistajansa Markus Niemi ja hoitaja Päivi Väkeväinen

Hoku-akita, omistajansa Markus Niemi ja hoitaja Päivi Väkeväinen

Jos koiran isäntä on ennakkoluuloton, voi koirauimalan seinästä löytynyt ilmoitus laserhoidosta johtaa ensimmäiseen kokeilukertaan ja lemmikin hyvään oloon.

Mitä?

Valo on yksi energian muoto, joka saa alkunsa aineessa ja koostuu aalloista. Laser on äärimmäisen puhtaan valon lähde, eli valolla on vain yksi aaltopituus eikä koko valospektriä. Laserhoito on lääketieteellinen hoitomuoto, joka on tieteellisesti tarkkaan dokumentoitu ja tutkittu. Ihmisten ja eläinten laserterapiasta on julkaistu yli 3000 lääketieteellistä tutkimusta yli 80 maassa. Erikseen on tietysti laserkirurgia, josta tässä yhteydessä ei kerrota enempää.

Laserhoito on nopeaa, kivutonta ja tehokasta. Lääketieteellisen laserin puhdas, koherentti valo aiheuttaa valokemiallisia reaktioita soluissa ja kudoksissa. Seurauksena syntyy biologisia reaktioita, biostimulointia esim. mitokondriossa, sytoplasmassa ja solukalvossa, jolloin kipua poistuu ja tapahtuu paranemista. Esimerkkejä tällaisesta paranemisesta ovat

  • soluaineenvaihdunnan, entsyymitoimintojen sekä fagosyyttitoimintojen kasvu
  • prostaglandiinien E ja F, jotka stimuloivat vaurioituneen kudoksen uudelleenrakentamista, lisääntyminen
  • hermosolujen toimintapotentiaalin nousu
  • immuunipuolustuksen lisääntyminen
  • endorfiinien lisääntyminen ja siten kivun lieventyminen
  • epiteelikudoksen kasvu haavan parantumisessa
  • ihon kollageenisynteesin stimulointi

Laserterapia ei ole koiralle vaarallista eikä aiheuta sivuvaikutuksia, eli kyseessä on riskitön hoitomuoto. Se ei siis aiheuta syöpää tai pahenna sitä eikä vahingoita sikiötä. Myöskään metalli tai muu materiaali kehossa ei ole esteenä laserhoidolle.

Miksi?

Laserhoito on tehokas tapa nopeuttaa koiran paranemista, ennaltaehkäistä tulevia vammoja ja lievittää kipua. Yleisimmin laserhoitoa käytetään koirilla mm.

  • haavojen parantamiseen
  • korvatulehduksiin
  • luunmurtumiin
  • rasitusvammoihin
  • luukalvon tulehduksiin
  • lihaskipuihin
  • hermovaurioihin
  • nivelrikkoon (ei paranna mutta lieventää oireita)
  • kipuun ja turvotuksiin
  • bakteereihin
  • tendiniitteihin eli jännetulehduksiin
  • nivelten kulumiin ja tulehduksiin
  • leikkausten jälkeiseen jatkohoitoon

Miten?

Hoito laserlaitteella kestää yleensä noin 25 minuutista tuntiin riippuen oireista, vamman laadusta ja sen syvyydestä. Akuuteissa vaivoissa saavutetaan hoitotavoite jo kertahoidolla, mutta yleisimmin kaksi hoitokertaa saa aikaan paranemisen ja kivuttomuuden. Kroonisissa vaivoissa tarvitaan jopa 5–7 käsittelyä.

Laserhoitaja käyttää eri taajuuksia esimerkiksi lihasjännityksen ja tulehduksen hoitoon. Kokeneelle hoitajalle koira kertoo käytöksellään, liikkeillään ja eleillään, mikä paikka erityisesti tarvitsee hoitoa ja mistä saattaa löytyä esimerkiksi tulehduksen alkua. Hoidettavat reagoivat laserkäsittelyyn yksilöllisesti, mutta yleensä hoito rentouttaa koiria. Ensikertalaiset saattavat hämmästellä uusia tuntemuksiaan, kuten kutinan tapaista, lämpöä tai joitain hieman epämiellyttäviäkin tuntoja. Niitä seuraa kuitenkin hyvä olo ja kipu helpottaa. Hoidon jälkeen jotkut koirat kipeytyvät hieman enemmän tai jäykistyvät entisestään. Tämä on osa normaalia paranemisprosessia. Kipu menee ohi yleensä yhdessä yössä ja seuraavana päivänä koiran olo on rento, joskus energinen ja leikkisä. Joku saattaa innostua jopa riehumaan. Toisaalta laserhoidettu koira saattaa olla hyvin väsynyt ja haluaa vain nukkua rauhassa.

Hoitopäivä on koiran vapaapäivä, jolloin pitkien lenkkien sijaan koira käytetään ulkona vain pakollisilla pissatuksilla. Vaikka kipu lakkaa ja paraneminen nopeutuu, kudokset tarvitsevat aikaa parantuakseen. Elimistön tarvitsee yksinkertaisesti toipua käsittelystä ja sen vaikutuksista.

BARF-ruokavalio edesauttaa laserhoidon toivottavia vaikutuksia.

Missä?

Laserhoitoa eläimille löytyy googlaamalla, mutta tässäkin asiassa kannattaa kysyä konkareiden kokemuksia hyvistä hoitajista.

Lähde
Päivi Väkeväinen
Fortuita
050 591 7914

Hokun hoito

Eläinlääkäri oli esittänyt, että Hokun takajalkoihin pitäisi saada lisää voimaa, sillä sen takaosa on ahdas ja jäykkä ja kintereet ovat lisäksi eteenpäin taipuneet. Hoku on myös hieman takakorkea (73 senttiä) akita rakenteeltaan, ja sillä on C-lonkat. Nämä kaikki yhdessä voivat aiheuttaa vääriä asentoja ja kiputiloja. Kerran niin pitkän metsälenkin ja kalliokiipeilyn jälkeen jo tapahtuikin. Hokun selkä meni jumiin, ja sen oli hetkellisesti vaikea kävellä. Silloin selvittiin kipulääkkeillä ja yhdellä hierontakerralla. Hokua on ahkerasti lenkitetty ja juoksutettu aina, ja rappusia se kulkee kotona päivittäin. Takaosaansa se kuitenkin käyttää laiskasti. Koirauimalassakin Hoku saattaa unohtaa takajalkojen käytön ja kauhoo vettä vain etutassuillaan. Hoku painaa 43 kiloa ja on lääkärin mukaan sopusuhtainen ja hyvinvoiva, BARF-ruokittu koira.

Hoku aloitti laserhoidon Helsingin koirauimalan tiloissa. Luonteensa mukaisesti se jo ensimmäisellä kerralla hyväksyi hoitajan ja hoitotilanteen eikä vastustellut, kun se ensin manuaalisesti tutkittiin ja hierottiin. Laserlaitteeseen Hoku suhtautui niin ikään hyväksyvästi ja rauhallisesti, mutta ihmetellen ja kuunteli tarkkaan kehonsa tuntemuksia. Olimme vastaanotolla yhteensä noin tunnin. Sen aikana hoitaja kyseli meiltä omistajilta koirasta ja sen hoidosta sekä kertoi omista havainnoistaan.

Seuraavana päivänä Hoku oli todella väsynyt. Sen askel oli kuitenkin kepeä ja mieli niin leikkisä, että pentuajat tulivat mieleen. Normaali päivittäinen kilon ruoka-annos ei riittänyt, vaan Hokulla oli koko ajan kova nälkä, eikä se mielellään lähtenyt pitkälle lenkille. Se nukkui neljä päivää sikeästi ja söi valtavasti. Hokun aiemmin jäykkä häntä laskeutui alas huomattavasti rennommin. Jotain oli selvästi laserterapian myötä tapahtunut ja hermoradat olivat auenneet.

Toinen hoitokerta, kolmisen viikkoa myöhemmin, tapahtui Hokun kotikulmilla Itä-Vantaalla. Se, millä innolla ja luottamuksella Hoku hoitajaansa tervehti, kertoi, että ensimmäinen laserkokemus oli ollut sille mieluisa. Jotain taikaa tässä täytyykin olla, varsinkin kun kyseessä on lahjomaton rotu! Hoitotilanteeseen Hoku asettui silmät puoliummessa pötköttäen nautiskelemaan, nuoli välillä hoitajan naamaa ja heitti kerran niin lempeän katseen tähän, ettei se jäänyt isännältä ja emännältäkään huomaamatta. Välillä Hoku kirputti itseään ja osallistui siten omaan hoitoonsa. Nyt tuli eteen myös jotain ikävääkin tuntemusta, sillä Hoku nousi pari kertaa ylös ja päätti, että nyt voisi jo riittää. Koira rauhoittui kuitenkin nopeasti ja yhteensä tunnin terapia jatkui levollisesti ja tyytyväisin akitamielin.

Tällä kertaa valohoidosta ei seurannut oikeastaan mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Ruokahalu, lenkkeily ja nukkuminen olivat tavanomaisia. Suurin vaikutus oli tapahtunut jo ensimmäisellä kerralla.

Laserterapia voi olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto ainakin niille, jotka eivät mielellään antibiootteja koiriensa tulehduksiin syötä tai harmittelevat esimerkiksi nivelrikon lemmikilleen aiheuttamaa vaivaa. Tuleepa vain mieleen, että voisiko osa akitojen käytösongelmista olla turhista ja hoidettavista tai ainakin lievennettävissä olevista kivuista johtuvia? Isot kippurat kun eivät tunnetusti kivuistaan edes omistajilleen kerro.

Hokulassa me olemme järkeilleet, että mahdollisten kiputilojen poistuminen parantaa koiran liikkuvuutta ja monipuolistaa toivotusti kehon käyttöä. Hokun kintereiden asentoa ei laserterapialla voi tietenkään korjata, mutta ei ole epäilystäkään, ettemmekö menisi uudestaan hakemaan apua valohoidosta, jos epäilemme Hokulla olevan kipuja tai tulehduksia.

Seuraavaksi hoitoa kokeilee muuten isäntä itse!

« Takaisin