Laserbehandling på häst

Hästen är känslig och reagerar bra på laserbehandling. I samband med massage använder jag vanligen laser för att lätta muskelspänning. Speciellt i situationer då hästens muskler är väldigt spända eller annars ömma och manipulation för hand blir för smärtsamt. Med laser kommer jag åt att behandla de känsliga musklerna utan att hästen upplever behandlingen som otrevlig. Visst kan hästen känna behandlingen, men det går snabbt över. Laser handlar ju om rent ljus som snabbt tränger sig in i vävnaderna. Det finns muskler vilka jag inte kan påverka via massage, då är lasern en utmärkt hjälp. Laserljus tränger även genom ben.

När jag är ombedd att massera en häst börjar jag med en preliminär genomgång. Ifall jag då upptäcker svullnad, värme eller svullna lymfkörtlar kan jag oberoende av inflammationen behandla hästen med laser. Med laserbehandling kan jag hjälpa att avlägsna smärta och inflammation. Jag kan också med hjälp av lasern lokalisera en skada eller inflammation genom att följa hästens reaktioner till behandlingen på ett visst ställe. Hästar är oftast mycket känsliga och kan reagera med obehag när man för lasern över ett område där de har problem. När jag har behandlat det smärtsamma området med lämpliga frekvenser koncentrerar jag behandlingen på andra muskler. Hästen belastar automatiskt stödande muskler då den aktar det sjuka området. Jag lindrar muskelspänningen på dessa belastade områden och förebygger så uppkomsten av nya smärtor.

I en ideal situation har hästen före min behandling fått diagnos hos en veterinär. I undersökningen har upptäckts t.ex. en senskada, benbrott, ledskada, ledbrott,  bursit (inflammation i ledkapseln) eller dylikt. Då vet jag redan före första behandlingen att göra ett behandlingsschema som sedan kan ändras beroende på hur läkandet framskrider. Obs! Efter on kortisoninjektion kan laserbehandling ges tidigast efter tre veckor. Laserbehandlingen påskyndar läkningsprocesser.

Efter en laserbehandling är hästen oftast trött då läkningsprocesserna har satts igång. Beroende på skadan kan hästen få mer ont efter behandlingen för en kort tid. Det är bra att komma ihåg att även om smärtan försvinner har vävnaden inte läkt färdigt. Bästa hjälpen efter behandlingen är att vila. Det sker mycket komplicerade processer i celler och vävnad, behandlingen påverkar det lokala immunförsvaret, cirkulation i blod och lymfkärl, ämnesomsättningen i cellerna och utsöndring av olika ämnen.

Laser fungerar även bra som behandling efter operationer och sår. Laserbehandlingen är en medicinsk behandlingsmetod som är nogrannt undersökt och dokumenterad. Den är ofarlig och orsakar inte sidoeffekter. Laserbehandlingen är snabb, smärtfri och effektiv.

Medicinvetenskapliga laserns rena ljus orsakar ljuskemikaliska reaktioner i celler och vävnader. Detta leder till att det uppstår biologiska reaktioner, biostimulation i t.ex. mitokondrierna, sytoplasman och sellhinnorna, vilket i sin tur avlägsnar smärta och påskyndar läkandet.

  • Cellämnesomsättningens, entsym- och fagocytfunktionernas tillväxt
  • Ökning av E och F prostaglandin, som stimulerar den skadade vävnadens läkning
  • Förhöjd funktionspotential i nervcellerna
  • Ökad immunförsvar
  • Ökning av endorfiner vilket leder till smärtlindring
  • Stimulering av hudens kollagensyntes